ALTERNARIA: Control d’Alternaria spp. i les seves micotoxines en poma i pera per a l’elaboració d’aliments infantils

El problema

Els casos on es demostra la presència d'espècies del gènere Alternaria en productes hortofructícoles són cada vegada més freqüents. Aquest gènere fúngic inclou espècies patògenes que poden envair els cultius vegetals abans i després de la recol·lecció i que són responsables de considerables pèrdues econòmiques, atès que redueixen el rendiment de les collites i produeixen alteracions en els vegetals durant el seu emmagatzematge. L'espècie més important des del punt de vista d' incidència és Alternaria alternata, però hi ha un gran nombre d’espècies d’aquest gènere amb capacitat de produir micotoxines i atacar fruites i hortalisses. Els seus requeriments d’activitat d’aigua i temperatura per a creixer coincideixen freqüenment amb les condicions que es donen en fruites.

L'exposició a les toxines d'Alternaria s'ha relacionat amb l'aparició d'efectes adversos per a la salut en persones i animals i, en molts casos, s'ha demostrat que tenen capacitat genotòxica, mutagènica, carcinogènica i citotòxica.

El consum directe de fruites i hortalisses amb alteració fúngica visible és improbable. No obstant això, no és infreqüent aïllar toxines d'Alternaria a partir d'aliments processats. Especial menció reben els aliments infantils elaborats amb moltes d'aquestes matèries primeres. La presència de micotoxines en aliments processats pot ser conseqüència de la utilització de matèries primeres amb alteracions fúngiques els símptomes de les quals afecten tant la part externa com la interna, com passa en la podridura de les pomes, les peres i els cítrics.

El sector de la fruita dolça és molt important a les terres de Lleida, essent l'elaboració dels seus productes derivats com a purés i sucs un aspecte econòmic destacat, i sobretot el destinat al sector infantil. Aquesta incidència pot crear barreres de comercialització dels seus productes, i causar importants pèrdues econòmiques amb el consegüent problema per a un sector com el d' elaborats a base de fruita tan important per a les terres de Lleida.

 

 

palet de fruta
Objectius

Identificar l’origen del problema i aïllament de soques d’Alternaria.

Assajar in vitro i en camp compostos amb presumpta activitat antifúngica contra Alternaria spp.

Analitzar les micotoxines d’Alternaria spp. per cromatografia líquida en els productes destinats a l'alimentació infantil elaborats a partir dels assajos de camp.

Assajar l'efectivitat d'un tractament postcollita sobre pomes i peres inoculades amb Alternaria spp.

Resultats

-

Investigadors
Francisco Molino Gahete
Antonio J. Ramos Girona
Sonia Marín Sillué
Vicente Sanchis Almenar
Periode
2024-2026


logo FEADER

 

logo gencat

Projecte finançat a través de l'Operació 16.01.01 de Cooperació per a la innovació del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022